dissabte, 23 de febrer del 2013

La casa del silenci



Quan acabes de llegir la nova novel·la de la Blanca Busquets tens la sensació que s'ho va passar molt bé escrivint-la. La Blanca escriu a raig, però viu molt els personatges i en trava molt bé les seves històries, després de La nevada del cucut, guardonada amb el Premi Llibreter, amb uns personatges que els toca viure històries molt crues, la Blanca ha fet una novel·la optimista amb uns protagonistes a qui la vida dóna una oportunitat i alguns saben aprofitar-la.



És coneguda la passió de la Blanca per la música i en aquesta novel·la l'ha fet servir com a pretext per bastir les vides d'en Karl, la Maria, la Teresa i l'Anna. La novel·la s'estructura en capítols en què es van alternant les veus de cadascun d'ells en primera persona, la música, un violí, la xocolata i la passió fan la resta.

En Karl és un músic que viu exiliat a Barcelona, provinent del Berlín Est, és director d'orquestra, a casa hi té una minyona, la Maria, que neteja, però té un do innat per la música. Hi ha la Teresa una violinista de família humil que un dia troba un violí que li dóna l'oportunitat de fer música des de l'ànima. I finalment l'Anna, una nena de família molt rica en diners però pobra en relacions. La Blanca va jugant amb els personatges fent allò que sap fer tan bé, entrecreua les històries de tots ells fins que es troben. No us vull dir massa més coses, perquè és un llibre que el començareu i no podreu parar de llegir.

Ahir vam tenir la sort que la Blanca presentés La casa del silenci coincidint amb l'aniversari de la llibreria, va ser un vespre preciós i emotiu. També vam gaudir de la presència de l'actriu Dolors Martínez (és la veu de Catalunya Ràdio i TV3 fent dramatitzacions de textos). Va ser una presentació molt bonica, la Blanca va anar definint cadascun dels personatges i la Dolors, amb aquella veu, en feia la lectura dramatitzada, que feia ganes de deixar-ho tot i posar-se a llegir. Un plaer tenir-les a la llibreria en el sisè aniversari de vida de l'Espolsada.





















Un vespre d'aquells difícils d'oblidar i que va ser possible, un cop més, gràcies a la literatura, els
 llibres i la vida que han donat a la llibreria.

Gràcies, a tothom!

dissabte, 16 de febrer del 2013

La buena novela



Hi ha llibres que et reconcilien amb el món i et tornen les ganes de creure en l'ofici i de pensar que a les llibreries, a més de vendre i sobreviure, intentem aportar el nostre granet de sorra a la societat. Ben cert és que hi ha editors que ens faciliten la feina, triant bons llibres i oferint-nos un producte rodó, és el cas d'Impedimenta que fa poc ha publicat La buena novela, obra de l'escriptora francesa Laurence Cossé, de qui no havia llegit res fins ara.

"No necesitamos libros insignificantes, libros huecos, libros confeccionados para gustar."

La buena novela és el nom d'una llibreria de París que neix amb l'esperit de només vendre els millors llibres, ho fa de la mà de la Francesca, una dona culta, elegant, amb diners i bon gust que troba en Van, el llibreter perfecte per tirar endavant aquesta empresa cultural. La Francesca i l'Ivan només volen vendre les millors novel·les, i conscients de les seves limitacions, decideixen muntar un comitè assessor al voltant de la llibreria que fa el llistat dels llibres que després ells supervisen. Un comitè anònim. El llibre comença amb l'agressió de tres persones que són part d'aquest comitè, el que ha de ser una feina plaent i desconeguda acaba convertint-se en una feina de risc, però qui decideix atacar els membres del comitè?
D'entrada, l'acollida de La buena novela és magnífica, sembla que París estigués esperant una llibreria com aquesta, però el pas del temps porta els primers atacs a la llibreria, potser escriptors ofesos perquè la seva obra no hi és? Grans grups editorials que volen vendre a qualsevol preu?

"Queremos libros que no eludan nada de lo trágico de la condición humana ni de las maravillas cotidianas; libros que nos devuelvan el aire a los pulmones."

És un llibre deliciós, a cavall de les novel·les de misteri i de les novel·les sobre llibres i literatura. Si bé és cert que la gent que formem part del sector ens podem sentir identificats en més d'un dels passatges de l'obra, és un llibre que farà les delícies dels lectors que estimen els bons llibres, que adoren els personatges amb qui aniries a fer un cafè i aquells que els agrada tenir bons llibres entre mans.

El preu d'anar a contracorrent, de ser exigents amb la qualitat, i de lluitar per allò en que un somnia a vegades és elevat i tanmateix, molt gratificant.

"Pero mi abuelo me dejó mucho más que eso: de él heredé la pasión por la literatura y algo más, algo que es fundamental, la convicción de que la literatura es importante. Hablaba a menudo de ello. "La literatura es una fuente de placer --decía--; es una de las escasa alegrías inagotables, pero no solo eso. No hay que disociarla de la realidad. Lo contiene todo. Por eso no empleo nunca la palabra ficción. Todas las sutilezas de la vida forman la materia de los libros."

Publicat per Impedimenta
Traduït per Isabel González-Gallarza

dissabte, 9 de febrer del 2013

dissabte, 2 de febrer del 2013

Nil


Que el 2013 ens regali un llibre nou de l'Alba Garcia Puig, a qui adoro (un dels meus contes de capçalera, El cirerer és d'ella), no té preu, si a més a més, el llibre està escrit per en Jaume Cela, podem dir que estem de sort.  S'ajunten la saviesa d'en Jaume i la delicadesa de l'Alba.



Nil és una capsa de sentiments, en Nil és un nen que s'avorreix, s'enfada, riu, però també té por i somnis de futur. Nil ens permet apropar-nos als nens i nenes i al seu univers particular.


Tot això de la mà de SD·edicions, a vegades ens sembla que els bons productes només vénen de fora i a casa tenim molt bon material que cal fer visible.

Publicat per SD·edicions